Grzyby lion's mane (soplówka jeżowata)
To niezwykły środek nootropowy zawierający hericenon i erinacines – dwa specjalne związki, które potrafią stymulować wzrost komórek mózgowych. Wykazano, że lion's mane zmniejsza objawy utraty pamięci i zapobiega uszkodzeniom neuronów powodowanym przez płytki amyloidu-beta, które gromadzą się w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera.
Grzyby chaga (błyskoporek podkorowy)
Od wieków stosowane są na Syberii i w innych częściach Azji jako lek wzmacniający odporność i poprawiający ogólny stan zdrowia. Niektóre dowody sugerują, że ekstrakt z chagi podnosi odporność, zapobiega przewlekłym stanom zapalnym w mózgu i całym organizmie, obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu.
Grzyby reishi (lakownica żółtawa)
Znane również jako ganoderma lucidum lub lingzhi. Istnieje kilka cząsteczek, m.in. triterpenoidy, polisacharydy i peptydoglikan, które mogą odpowiadać za jego działanie na nasze zdrowie, zwłaszcza wspomaganie układu odpornościowego i zdrowia mózgu. Ich działanie polega na niwelowaniu zmęczenia, depresji oraz poprawie jakości życia. Przeprowadzono badanie, podczas którego 132 osobom z neurastenią, wciąż nie dość dobrze poznaną chorobą objawiającą się bólami ciała, zawrotami głowy, bólami głowy i drażliwością, podawano grzyby reishi. Naukowcy odkryli, że po ośmiu tygodniach przyjmowania suplementów osoby te zgłaszały brak zmęczenia i poprawę samopoczucia.
Grzyby shiitake (Twardnik japoński)
Nazywane także lentinula edodes, grzyby shiitake stosowano w tradycyjnej medycynie chińskiej od tysięcy lat. Shiitake są doskonałym źródłem witamin z grupy B, która wspomaga pracę nadnerczy i przekształca składniki odżywcze z pożywienia w energię. Udowodniono, że shiitake pomagają w naturalny sposób osiągnąć równowagę hormonalną i pozbyć się mgły mózgowej - co pozwala utrzymać koncentrację przez cały dzień - oraz poprawiać zdolności poznawcze. Korzyści zdrowotne ze spożywania grzybów shiitake obejmują także wspomaganie odchudzania, poprawę stanu układu krążenia, zwalczanie komórek rakowych, podwyższenie poziomu energii i usprawnienie funkcji mózgu, zmniejszanie stanu zapalnego w organizmie oraz wspomaganie układu odpornościowego.
Grzyby maitake (żagwica listkowata)
Grzyby maitake najsilniej wpływają na układ odpornościowy. Od tysiącleci były używane do pokonywania chorób, ale współczesna medycyna dopiero teraz zaczyna ujawniać ich lecznicze zdolności. Wstępne badania sugerują, że odpowiedzialny za to jest proteo-β-glukan - zawarty w nich związek organiczny o działaniu nootropowym. Rozpoznające go receptory AMPA są jednymi z najliczniejszych w układzie nerwowym i pośredniczą w wielu procesach pobudzających w mózgu. Innymi słowy, AMPA pomaga mózgowi działać. Dzięki swojemu wpływowi na system nerwowy grzyby maitake mają zdolność regulowania nastroju i procesów poznawczych.