Wprawdzie chemia zapachów nie umożliwia jeszcze przekazania wszystkich odcieni zieleni obserwowanych w przyrodzie, jednak już teraz paleta możliwości wykracza daleko poza zieleń trawiastą i „zielone jabłuszko”. Na przykład ziołowa molekuła marki Givaudan, Glycolierral®, pozwoliła uchwycić zapach rozcieranych liści bluszczu. Stąd też nazwa tej cząsteczki: lierre oznacza po francusku „bluszcz”.
ZAPACH: Thinking Green
Shisõ, wymawiane z długim „o”, oznacza po japońsku „myślenie nowoczesne”. Natomiast shiso, wymawiane z krótkim „o”, to liść o niezwykle złożonym aromacie. Stanowi sztandarową przyprawę w kuchni japońskiej, lecz rzadko wykorzystywany jest w perfumerii. Ten zapach — połączenie mięty, bazylii i kminu z metalicznym połyskiem — od dawna fascynował Bertranda Duchaufoura. Jego shi_sõ to zaskakująco nowoczesne spojrzenie na klasyczną wodę kolońską, gdzie nuty cytrusowe zostały zastąpione feerią nut zielonych. Odświeżający powiew kardamonu. Chłodząca mięta zielona. Cytrynowa werbena. Drażniąca czarna porzeczka. Migdałowo-mydlany anyż. Cierpki rabarbar. Glycolierral® nadaje tej odświeżającej kompozycji słodkiego, mlecznego i soczystego charakteru.
Nuty Zapachowe
O marce Nomenclature
Nowojorska, absolutnie futurystyczna odpowiedź na tradycyjne podejście do tworzenia perfum. Jej sekretem są ekskluzywne, syntetyczne molekuły i zaawansowana biotechnologia. Każdy z zapachów tej marki składa się zaledwie z kilku nut, a mimo to jest niezwykle wielowymiarowy i krystalicznie transparentny. Te kompozycje spodobają się fanom “syntetyków”.
Pod wszystkimi kompozycjami podpisuje się duet perfumiarzy — Karl Bradl i Carlos Quintero.