Zaloguj się
Uprawiany na Sri Lance i Madagaskarze cynamonowiec cejloński jest cenionym surowcem stosowanym w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym. Jego korę można zmielić, by uzyskać przyprawę, a także destylować, aby uzyskać olejek eteryczny. Zapach cynamonu jest elegancki, a zarazem zmysłowy, drzewny, ciepły, przyjemny. Przywodzi na myśl słodycze lub egzotyczną krainę i jest natychmiast rozpoznawany.
Odkryj różna oblicza tej inspirującej przyprawy z perspektywy wielu dziedzin wiedzy: botaniki, historii, gastronomii, rolnictwa i chemii, a także oczywiście perfumiarstwa.
Autorzy: éléonore de Bonneval, Olivier R.P. David, Jeanne Doré, Anne-Sophie Hojlo, Delphine de Swardt
Data publikacji: Marzec 2022
Język angielski
Strony 96 str.
ISBN 9782491567330
O marce Nez Éditions
Internetowe recenzje perfum zrewolucjonizowały branżę — okazało się, że oprócz krytyka literackiego, filmowego i muzycznego znajdzie się też miejsce dla krytyka perfumeryjnego. NEZ jest pierwszą publikacją wychodzącą w druku, która prezentuję tę dziedzinę krytyki (a ta bywa tutaj bardzo ostra!). Łącząc artykuły, wywiady, ankiety i analizy dotyczące zapachu, jedyne w swoim rodzaju pod względem różnorodności perspektyw wydawnictwo pomaga zrozumieć, jak zmysł powonienia łączy nas ze światem.
W bardzo zróżnicowanym gronie publicystów NEZ znajdują się nie tylko branżowi pasjonaci, ale również naukowcy, pisarze, akademicy, ekonomiści, historycy, fotografowie i wszelkiej maści artyści.