Zaloguj się
Trudno sobie wyobrazić bez niej ciasta, ale nie tylko – wanilia to składnik niezastąpiony dla smakoszy. Pochodzący z Meksyku mały strąk przepłynął oceany i osiedlił się na Madagaskarze – to tu znajduje się dziś większość jego upraw.
Dzięki zmieleniu strąków na proszek i poddaniu ich ekstrakcji nadkrytycznym CO2 uzyskujemy niezwykły wyciąg o korzenno-skórzanym, złożonym zapachu.
Odkryj różne oblicza tej niepozornej rośliny – opowiemy o niej, odwołując się do wielu dziedzin wiedzy, takich jak botanika, historia, gastronomia, rolnictwo i chemia, a także oczywiście perfumiarstwo.
Autorzy: Éléonore de Bonneval, Olivier R.P. David, Jeanne Doré, Anne-Sophie Hojlo, Clara Muller, Delphine de Swardt.
Data publikacji: Maj 2024
Język angielski
Strony 96 str.
ISBN 9782491567682
O marce Nez Éditions
Internetowe recenzje perfum zrewolucjonizowały branżę — okazało się, że oprócz krytyka literackiego, filmowego i muzycznego znajdzie się też miejsce dla krytyka perfumeryjnego. NEZ jest pierwszą publikacją wychodzącą w druku, która prezentuję tę dziedzinę krytyki (a ta bywa tutaj bardzo ostra!). Łącząc artykuły, wywiady, ankiety i analizy dotyczące zapachu, jedyne w swoim rodzaju pod względem różnorodności perspektyw wydawnictwo pomaga zrozumieć, jak zmysł powonienia łączy nas ze światem.
W bardzo zróżnicowanym gronie publicystów NEZ znajdują się nie tylko branżowi pasjonaci, ale również naukowcy, pisarze, akademicy, ekonomiści, historycy, fotografowie i wszelkiej maści artyści.