Zaloguj się
Wiosną 1938 roku, u szczytu sławy, Greta Garbo nagle znikła z salonów Hollywood. Kilka tygodni później paparazzi odnaleźli jej tajną kryjówkę: oszałamiającą willę w Ravello na wybrzeżu Amalfi, z oknami wychodzącymi na błękitne wody Morza Śródziemnego i ogrody pachnące kwitnącymi rabatkami słynnych róż Ravello.
Po chwilach szczęścia, spędzonych w ukryciu z nowym kochankiem, boska Garbo znowu zabłysła na firmamencie. Od tamtej pory znowu była sobą. Miłość, morze, niebo i róże zdziałały cuda. Jej pobyt w Ravello zapisał się w pamięci, a perfumeria Eau d'Italie zadedykowała swoją nową Eau de Parfum Rosa Greta właśnie tej historii o życiu i miłości.
Na zawsze boska.
Nuty głowy: Liczi, biała herbata
Nuty serca: Pąki róży, wyciąg z róży damasceńskiej
Nuty bazy: Drzewo cedrowe, ambroks
Nuty Zapachowe
Głowa
liczi, biała herbata
Serce
pąki róży, różana infuzja
Baza
drzewo cedrowe, Ambrox
O marce Eau d'Italie
Kolekcja zapachów — podanych w różnej formie — inspirowana pełnymi słońca aromatami wybrzeża Amalfi i urokiem legendarnego hotelu Le Sirenuse w Positano. Do typowo śródziemnomorskich składników twórcy marki, Marina Sersale i Sebastián Alvarez Murena, dodali jeszcze jeden, prawdziwie włoski — la passione, czyli pasję.
Zapachy Eau d’Italie często bazują na nutach, które kojarzymy z Włochami — gorzka pomarańcza, arcydzięgiel, kocanka, cedr czy cyprys. Można w nich poczuć woń rozgrzanej słońcem terakoty, morskiej bryzy, miłość, czułość i niezwykłą historię dwóch rodów.
Historia marki Eau d'Italie
Opinie o Rose Greta
Włoski dom perfumeryjny Eau d'Italie mógł już rościć sobie prawo do twierdzenia, że stworzył jedne z najpiękniejszych perfum różanych, Paestum Rose - bogato teksturowany zapach późnego wieczoru stworzony przez Bertranda Duchaufoura w 2006 roku. A jednak jego założyciele i dyrektorzy kreatywni, Marina Sersale i Sebastián Alvarez Murena, zamówili u Fabrice'a Pellegrina nowy zapach, nazwany Rosa Greta na cześć domu Grety Garbo na wybrzeżu Amalfi. Wokół centralnej różanej struktury Pellegrin zastosował świeże, czyste liczi i białą herbatę, które unoszą zapach róży aż staje się gładki jak szkło i prawie nieważki.
Chandler Burr, New York Times