Zaloguj się
Zapłać z lub podziel płatność z
Powstała w 2005 roku kompozycja roztacza w nozdrzach wizję chmury czarnego pieprzu, która w początkowych etapach jest nadzwyczaj aromatyczna i mocno kręci w nosie. Czas sprawia, że obłok opada i właśnie wtedy w Opus 1870 zaczynają być widoczne cedrowe drzazgi i różane kolce. Co więcej, duża przestrzeń, którą na początku zajmowała czarna przyprawa, jest zastępowana smugami palonego kadzidła frankońskiego. Z tego względu przez cały czas, każdy ze składników jest otoczony krystaliczną, wręcz mineralną otoczką. I właśnie ona sprawia, że w kategorii perfum pieprzowo-kadzidlanych Opus 1870 zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce. Wypada również wspomnieć o głębokiej bazie tej kompozycji, w której najwyższej jakości żywica aoud z drewna kyara przeplata się z miękkim sandałowcem i cielesnym piżmem.
nuty głowy: czarny pieprz, cytryna yuzu, kolendra
nuty serca: kadzidło frankońskie, róża, cynamon
nuty bazy: drzewo sandałowe, drzewo cedrowe, aoud, kolendra, piżmo
Nuty Zapachowe
Głowa
czarny pieprz, yuzu, kolendra
Serce
cynamon, róża, goździki, kadzidło
Baza
drzewo cedrowe, drzewo sandałowe, drzewo gwajakowe, piżmo
O marce Penhaligon's
Kwintesencja brytyjskiego stylu i jakości. Wszystko wytwarzane jest w Anglii z najlepszych olejków oraz esencji, których cena często przekracza cenę czystego złota. Od dawna zdobywają uznanie koneserów perfum na całym świecie, dziś również odnajdują się na rynku perfumeryjnej niszy. Każdy z zapachów opowiada inną, porywającą historię — czy to pierwszy Hammam Bouquet z 1872 roku, czy stworzony ostatnio Elixir. Warto podkreślić, że aktualnie dla Penhaligon's tworzy dwójka perfumiarzy należących do perfumiarskiej elity — Olivia Giacobetti i Bertrand Duchaufour. Ten ostatni zasłynął popisową reinterpretacją zapachowej serii Anthology Collection, w Polsce dostępnej wyłącznie w Galilu. Linia ta jest niezwykle udaną próbą zmierzenia się z wycofanymi dawno temu kompozycjami, a każdy jej produkt jest mistrzowskim popisem twórcy.
Opinie o Opus 1870
Najpierw czujemy pieprz i cytrynę yuzu, ale szybko pojawia się ciepła nuta cynamon. Chwilę później wyłania się zapach róży oraz nuta kadzidlana, które nadają kompozycji świeży i zielony charakter. Zbliżając się do nuty głębi, zaczynamy wyczuwać ciepłe drzewne aromaty, które decydują o pięknie całej kompozycji.
Jasper Pieterse, Fragrance Today